Marka Tescil Nedir Ve Süreç Nasıl İşler?

Marka Tescil Nedir?

Bir işletmenin veya üreticinin mal veya hizmetini diğer tüm üreticilerden ayıran işaret ve ize marka denir. Marka tescili ise bu ayırt edici işaretin yasal yollarla koruma altına alınması ve tescil edilmesi anlamına gelir. Yani işletmeler ve üreticiler için oldukça avantajlı bir unsurdur. Türkiye’de marka tescil ettirmek için, Türk Patent Kurumu’na başvuru yapmanız ve başvuru süreçlerini tamamlamanız gerekmektedir.
Markanızı tescillettirmek ilerde markanız ile ilgili tüm hakları elinizde bulundurmanız demek Marka tescil işletmeler için en başta sizin adınızı kullanarak size hiçbir ücret ödemeden, markanızın avantajlarından faydalananların önüne geçmektir.


Marka tescilinin literatüre girmesi ile franchising kelimesi de piyasamıza girmiştir. Marka tescili yapan işletmeler ekonomik olarak iyi yerlere geldiğinde başka insanlarda bu işletmenin reklamından, dizaynından en önemlisi ekonomik refahından faydalanmak maksadı ile işletmenin aynısını yasak olarak kendide açıyor. Burada bayilik adını da verebileceğimiz durum ortaya çıkıyor. Örnek verecek olursak marka tescili olan büyük bir döner firması ismini daha da çok duyurmak istemesiyle reklam yapıyor fakat işletme her yerde olmaması nedeniyle geri dönüşleri az oluyor, burada franchising dediğimiz kavramın önemi ortaya çıkıyor. Şirket sahibi belirli bir ücret karşılığında markanın kullanım hakkını veriyor, hem herkese ulaşmış oluyor hem de marka tescil hakkı için ekstra ücret alarak büyük ölçüde kazanıyor.

İşletme tabelalarında gördüğünüz isimlerin çoğu markadır ve birçoğu tescillidir. Çünkü tüm işletmeler en iyi olmak amacıyla açılır. İşletme sahipleri günümüzde marka tescili konusunda daha hassastır. Bu nedenle sizde bir işletme açmaya ve marka ismine karar vermişseniz başkası o markayı tescil etmeden elinizi çabuk tutmanız gerekmektedir.

Yorumlar