Okey Nasıl Oynanır?

Okey oyna kuralları oldukça basit 1 oyun. Öğrenmek fazla zorluk içermiyor. Fakat bu tarzdaki oyunlar gibi, öğrenmesi kolay olsa da ustalaşması epey pratik yapmayı gerektiriyor. Okey oyununda her birinde 13 tane taş bulunan ve siyah, kırmızı, sarı ile maviden oluşan dört set bulunur. Ayrıca joker, yani sahte okey de denilen, gerçek okeyin yerine geçebilen 2 adet taş daha oluyor. Bunlar dışında tek ihtiyaç dört tane ıstaka ve yine dört tane oyuncu. Gerektiğinde üç, hatta iki kişiyle dahi oynanabiliyor olsa da, asıl keyfi dört kişiyle oynandığında ortaya çıkıyor.

Okey Oyunu
Tüm taşlar, kapalı olacak şekilde masanın ortasına yayılıyor. Oyuncular taşları karıştırıp, beşerli grup halinde diziyor. Her 1 oyuncuya 14 tane taş düşüyor oyunu başlatacak olan kişi hariçtir. O kişi, 15 taş alıyor. Taşlar dağıtıldıktan hemen sonra geriye kalanlar, ortaya üst üste dizilir. Bu dizilimde en üstte yer alan taşın altında 1 üstü, okey yerine geçiyor. (Mesela en üstteki taş kırmızı beş ise, okey kırmızı altı oluyor.) Okey oyna olarak belirlenmiş olan taş, istenen herhangi 1 taşın yerine geçebilir.
15 tane taş alan oyuncu, 1 adet taşı dışarı ve sağındaki oyuncuya atarak okey oyununu başlatır. Amaç, aynı renkli taşları üzerlerinde ki rakamsal değerlere göre sıraya dizmek ya da aynı rakamlı taşların farklı renklerinden gruplar yapmaktır.

Yorumlar